Dicţionar explicativ şcolar

Nu este in stoc

Rezultat al unui amplu proces de documentare şi selectare, „Dicţionarul explicativ şcolar Carminis“ se evidenţiază în categoria dicţionarelor de acelaşi gen prin selecţia inventarului de termeni (10 000 de articole), urmărind necesităţile de consolidare şi de modernizare a vocabularului.

Astfel, dicţionarul depăşeşte sfera lexicului comun în favoarea termenilor moderni din diferite domenii ale culturii şi artei, ştiinţei şi tehnicii, conţinând şi cuvinte frecvent utilizate de vorbitori, dar care lipsesc din Dicţionarul explicativ al limbii române, ediţia 1998. De asemenea, sunt înregistrate sensuri noi, inexistente în DEX, şi sunt redefinite unele cuvinte pentru care DEX‑ul oferă doar sinonime sau definiţii minimale.

O altă dovadă a modernităţii fondului de cuvinte reunit în dicţionar este înregistrarea cuvintelor de origine străină, neadaptate sau parţial adaptate la limba română, la care se adaugă o serie de cuvinte auzite frecvent în limbajul tinerilor.

Bogăţia de informaţii oferită publicului cititor este completată de indicarea pronunţiei la cuvintele neadaptate sau parţial adaptate şi de completarea etimologiei apropiate cu etimologia îndepărtată, întreprindere temerară şi lăudabilă menită să vină în întâmpinarea celor pasionaţi de istoria mai apropiată sau mai îndepărtată a cuvintelor.

Nicoleta Petuhov, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, Bucureşti

Autor: Ilie Barangă, Cristina-Diana Neculai

Caracteristici: format 16,5 X 23,5 cm, monocromie, 584 p.

Etichete: , , , , , , ,Cos de cumparaturi

Nu aveti produse in cos

  • Categorii carti